2012 m. sausio 16 d., pirmadienis

Stalų pasaulyje

Stalas jau yra tapęs toks įprastas baldas mūsų gyvenime, kad dažnai net nesusimąstome, kaip jis yra gaminamas, iš kur atsirado, kokių rūšių stalų yra. Virtuvės, svetainės ar biuro baldai yra nebeįsivaizduojami be stalo. Šiame straipsnyje supažindinsiu skaitytojus su stalų rūšimis.
Naktinis staliukas (arba kai kur staliukas šalia lovos) yra mažas staliukas, naudojamas miegamojo kambaryje. Jis dažniausiai naudojamas patogiai pasidėti tokiems daiktams, kaip maža lempa, žadintuvas, stiklinė ar koks nors kitas asmeninis niekutis.
Braižymo stalas dažniausiai turi specialų paviršių, kuris gali būti pakreiptas darant didelius techninius brėžinius ar piešinius. Kartais šiuose staluose būna integruota liniuotė ar kiti braižymui reikalingi instrumentai. Statybos kompanijų biuro baldai yra neįsivaizduojami be šio stalo.
Sulankstomi stalai turi sulankstomą pagrindą ir sulankstomą koją. Tai labai universalūs baldai, kadangi juos gali gabenti kur nori, nes jie užima labai mažai vietos.
Kavos staliukai yra nedideli, žemi staliukai, dažniausiai naudojami svetainėje prieš sofą. Šie staliukai skirti padėti gėrimams, knygoms ar kitiems asmeniniams niekučiams.
Šachmatų stalas yra labai specifinė baldų rūšis. Tai yra žaidimų stalas su integruota šachmatų lenta.

biuro baldai
Valgyklų stalai yra dideli, kadangi aplink juos gali apsėsti daug žmonių, susirinkusių valgyti.
Valgomieji stalai yra dažnai mažesni stalai, skirti oficialiems pietums.
Trikojai stalai buvo labai populiarūs XVIII – XIX a. Jie buvo naudojami arbatos gėrimui, pastatyti žvakėms ar laai mažiems oficialiems pietums. Dažniausiai šių stalų viršuje būdavo įtaisytas pakėlimo mechanizmas. Šis mechanizmas būdavo labai naudingas, kai reikėdavo atitinkamu momentu nenaudojamą staliuką padėti taip, kad jis neužimtų bereikalingos vietos (pavyzdžiui kambario kampe).
Pembrokšyro stalai buvo sukurti XVIII a. ir išliko labai populiarūs iki XIX a. Jie buvo stačiakampio arba ovalo formų su sulenkiamu arba ištraukiamu paviršiumi. Dažniausiai jie turėdavo vieną ar kelis stalčius, taip pat keturias kojas, sujungtas atramėlėmis. Šie baldai galėjo būti lengvai pernešami į skirtingas patalpas esant atitinkamai progai.
Stalai – sofos yra panašūs į Prembrokšyro stalus, tačiau dažniausiai jų paviršius būdavo ilgesnis ir siauresnis. Jie buvo kuriami specialiai tam, kad statyti juos prieš sofas (iš kur ir kilo pavadinimas). Dažniausiai ant šių stalų buvo patiekiama arbata, rašoma, pietaujama ar užsiimama kita veikla. Taip pat dažnai jis būdavo naudojamas kaip stalas, skirtas sudėti stalinėms lempoms ar kitoms dekoro detalėms.
Darbo stalai yra nedideli stalai, kurie istoriškai buvo pradėti naudoti kaip stalai pasidėti siuvimo įrangai ir medžiagoms. Tai buvo patogus stalas skirtas darbui. Šie stalai išpopuliarėjo XVIII a. Dažniausiai šie baldai yra stačiakampio formos, kartais su sulankstomu paviršiumi ir dažniausiai turi vieną ar daugiau stalčių. Jie taip pat dažniausiai turėdavo keturias kojas. Kartais tos kojos būdavo su ratukais, kurie padėdavo transportuoti stalą. Šie darbo stalai yra dabartinių biuro baldų protėviai.
Būgniniai stalai yra apvalūs stalai, su daug stalčių, skirti rašymui.
Galiniai staliukai yra maži stalai, dažniausiai statomi lovos ar fotelio gale. Pagrindinė jų paskirtis – laikyti stalinę lempą.
Biliardo stalai skirti žaisti biliardo tipo žaidimams. Šie stalai dažniausiai yra aptraukti specialia medžiaga.
Stalo teniso stalai yra skirti žaisti stalo tenisui. Jie yra padengti specialiu sluoksniu ir padalinti į dvi dalis, atskirtas tinkleliu.
Pokerio stalai yra skirti žaisti pokeriui.
Štai kokia gausybė stalų egzistuoja. Nors dažniausiai bet kas pasako, kad tai tiesiog „stalas“.

1 komentaras:

  1. Na net nežinojau, kad tiek daug yra visokiausių žaidimų stalų. Man labiausiai patiktų stalo teniso stalas, stovintis mano namų svetainėje. :) Tuomet su draugais linksmai leistume savaitgalius.

    AtsakytiPanaikinti